Skötselråd för:

Tatuering

1. När tatueringen är avslutad täcks den över med plastfolie. Efter ett par timmar kan du ta bort den, men den får gärna sitta kvar under natten. Var försiktig - tänk på att en tatuering är som ett ytligt skrubbsår på huden som ska läkas. Framförallt så ska det hållas RENT!!

2. Tvätta sedan försiktigt av din tatuering med ljummet vatten och tvål. Var noga med att skölja av tvålresterna. Smörj därefter in den med Helosansalva, Bepanthen eller Pegasus tattoo creme (vilken jag säljer i studion) vilka samtliga är antiseptiska och fuktgivande.

3. Tvätta din tatuering försiktigt 1-2 ggr per dag med tvål och vatten. Den bör smörjas in med någon av ovanstående krämer/salva 3-6 ggr per dag tills skorporna försvunnit. Varje gång den verkar torr, applicera ett tunt lager kräm. Detta upprepas i 7-10 dagar eller längre efter behov(torrhet, skorpor). Riv INTE av skorporna för då följer färgen med - ett mindre bra resultat som följd... Man bör inte heller klia på den eller utsätta den för skav/stötar i tidigt stadie.

Pegsus tatueringskräm för eftervård

Det tar i regel 1-2 veckor innan en tatuering läker initialt.

Nygjorda gaddningar bör inte utsättas för direkt sol på en till två månader. Om inte sol går att undvika så täck över den. Det går även att använda solskyddsfaktor efter ca 2 veckor. Undvik att bada i saltvatten och klorbad under de första 2 veckorna.

Se mer info här: FAQ tattoos

Piercingar

Dagliga rutiner:
Rör inte din piercing om du inte skall rengöra den, kroppen måste få tid att anpassa sig till det nya materialet och främmande föremålet. Vi har mängder av bakterier på fingrar och under naglarna och det är därför viktigt att vara helt ren när du väl ska tvätta din nya utsmyckning.

OBS!! En piercing kan även bli förstörd om man tvättar den för mycket och inte låter den vara ifred.

H2Ocean som rengöringsmedel för piercingar

Tvätta piercingen 2 ggr per dag, max 3. Använd aldrig alkohol för rengöring, detta kan skada nybildande vävnad.

Att tvätta piercingar på yttre hud

Innan du tar hand om en nygjord piercing, tvätta händer, fingrar och under naglar noga. Luckra därefter upp sårskorporna som bildats på smycket vid både in- och utgångshål med ljummet vatten eller koksaltlösning direkt. Avlägsna dem sedan med en våt tops och avsluta med att applicera koksaltlösning. Låt luftttorka. Upprepa detta morgon och kväll under hela läkeprocessen.

Att tvätta orala piercingar (insida läppar, tunga)

Vad gäller läppens utsida, se ovan nämnda råd. När det gäller inuti munnen, så ska du skölja med medföljande munskölj från mig eller eventuellt egenhändigt inköpt munskölj utan alkohol. Detta eftersom alkohol är alldeles för starkt och irriterande för läkande sår.

Gurgla morgon och kväll efter tandborstning med ditt specifika muskölj. Byta din gamla tandborste till en ny. Efter varje måltid eller dryck som ej är vatten, skölj med vatten eller ännu bättre koksalt så matrester/drycker ej får en chans att fastna och börja samla bakterier. Undvik väldigt kryddad mat samt extremt varma drycker likt te eller kaffe. Låt dessa svalna innan du dricker dem.

Undvik direkt sexuell och oral kontakt. Detta kan leda till infektioner då främmande bakterier kan komma in i din piercing. Lek ej med ditt smcke. Detta kan skapa onödig ärrvävnad. Byt smycke så snart svullnaden tillåter. Jag kan hjälpa dig med detta.

Ät och tugga försiktigt då det är lätt att man fastnar och biter i sitt smycke, särskilt när detta är lite längre under läkeprocessen. Sug gärna på is och kalla drycker de första dagarna då detta kan minska den initiala svullnaden. Du kan även prova med någon antiinflammatorisk medicin och ha en extra kudde under huvudet (för att komma högre upp med just huvudet) när du sover för att hjälpa till att minska inflammationsprocessen.

Intimpiercing

Denna typ av piercing läker relativt snabbt. Avvik ej från dina normala hygienrutiner alltför mycket. Intimtvål med lämpligt pH-värde samt koksaltlösning kommer man långt med. Rengör en till max två gånger om dagen. Undvik skav och använd underkläder/kläder som andas. Undvik sex så länge din piercing är öm samt använd kondom de första 4-6 veckorna för säkerhets skull för att undvika främmande bakterier i ditt sår.

Genomsnittliga läketider

Öronsnibbar: 4 - 6 veckor
Brosk, öra: 4 mån - 1 år
Navel: 4 mån - 1 år
Bröstvårtor: 4 mån - 9 mån
Läppar: 2 mån
Näsvinge/Septum: 3 mån
Ögonbryn: 3 mån
Earl/Bridge: 4 mån
Tunga: 4 - 6 veckor
Intim: 4 - 6 veckor

Observera att samtliga tider här ovan är uppskattat genomsnittliga och det är ingen garanti att de gäller exakt för dig och din piercing. Vi läker alla olika snabbt och detta beror även såklart på hur väl du tar hand om dig.

Se mer info här: FAQ piercing