Piercingar FAQ | Liz Tattoo & Piercing
- Piercar ni med nål eller pistol?
Jag piercar endast med sterila kanyler och nålar. En piercingpistol som skjuter in smycket, skadar och krossar vävnaden. Detta kan förstöra eller försämra läkeprocessen. Denna brutala apparat kan heller inte leva upp till den sterila standard och renlighet som kanyler och nålar erbjuder. Den upplevs slutligen oftast som mer smärtsam än nålen/kanylen.
- Hur gammal måste man vara för att pierca sig?
Du bör som ensam vara minst 18 år för att pierca dig. Om du kommer själv, ta med ett ID som styrker att du är 18 år fyllda. Men i målsmans sällskap har jag varierande yngre åldersgränser, allt beroende på typ av piercing. Kontakta mig för att fråga om dina specifika önskemål.
- Gör det ont att pierca sig?
Ja, det gör ont att pierca sig. Någon form av smärtförnimmelse borde du ha. De flesta tycker att smärtan är mer intensiv än exempelvis en tatuering, men den går över ungefär i samma stund som du känner den. P.g.a. det hastiga utförandet, hinner du knappt reagera. Själva sticket går på mindre än en sekund. Såklart känns det också olika mycket beroende på vilken kroppsdel du piercar och individuell tolerans för smärta.
- Hur kan jag förbereda mig inför en piercing?
Det finns sätt att förbereda sig inför en piercing. Kom utvilad, frisk, avslappnad och ej fastande eller hungrig. Ha gärna något snacks till hands. Ta med MAX en vän som sällskap, annars blir det en stressigare miljö.
Ta dig tid att ställa frågor och granska mina markeringar på huden samt godkänna dessa innan vi kör igång.
- Är det säkert att pierca sig hos dig?
Ja. Jag har alltid sterila verktyg och engångsnålar jag använder. Jag är godkänd av hälsovårdsmyndigheten och blir regelbundet kontrollerat för din säkerhet. Läkesmycket jag sätter i är av högkvalitativt titanium, vilket är generellt det mest biokompatibla materialet för kroppen.
- Hur vet jag om min piercing är läkt?
Det finns vissa tecken på att din piercing är läkt. Det kan vara svårt att vara helt säker, men om den ej är öm längre, ej svullen, om någon rodnad ej längre syns samt om dina sårvätskeskorpor upphör att komma dagligen - då kan detta vara indikationer på att din piercing är läkt. Du är välkommen förbi för att låta mig ha en titt om du är osäker.
- När kan jag byta smycke eller stretcha min piercing?
Du kan byta din piercing när den har läkt helt. Låt den läka ordentligt först enligt uppskattad tid för varje typ av piercing innan du bytar smycke (såvida vi ej pratar om orala piercingar – de kan och bör ofta bytas tidigare när den initiala svullnaden har lagt sig). Vad gäller stretching, föredras det ofta att piercingen först helt kan läka, men även stärkas i vidare mognad någon månad till innan det är dags. Ha tålamod med din piercing. Det lönar sig i längden!
- Jag har fått en bula vid min piercing. Vad ska jag göra?
Det finns knep att använda för att bli av med bulan. Sannolikt har du fått en hypertrofisk ärrvävnad eller en mindre lokal infektion som håller sig begränsad, likt en abscess. Kom gärna in hos mig, alternativt skicka bilder via mail och svara på lite frågor för att säkerställa vad vi har att göra med.
En hypertrofisk ärrvävnad brukar försvinna av sig själv i takt med läkning. Den är ej farlig. Bara tråkig att titta på. Det finns många huskurer att jobba med; alsolgel, tea tree oil, emu oil, krossad aspirinpasta, äppelcidervinäger, hydrokortisonsalva, m m. Men prova endast en i taget och rådfråga gärna mig först. Alla reagerar olika och har olika typer av hud.
Infektioner ska torkas ut, med varma koksaltbad och tvättande med koksalt. I vissa fall kan de torkas ut på ett fördelaktigt sätt med alsollösningar och dylika bakteriedödande tvättar. I allvarligare fall rekommenderar jag givetvis att du söker sjukvård och antibiotika.
Båda ovan nämnda tillstånd mår bra, liksom hälsosamma piercingar, av koksalt-tvätt och koksalt- bad.
- Hur vet man om en piercing är infekterad?
Det finns en del symptom på infekterade piercingar. En infektion brukar avge gulaktigt eller grönaktigt flytande var. Det kan lukta illa och du kan känna en smärtsam, bultande varm känsla i det rodnade området. I värre fall kan det övergå i feber.
Att en piercing är öm vid beröring, svullen, lite rosa i läkeperioden samt avger sårvätska som stelnar till små skorpor är däremot helt normalt och kan förväntas.
Om du sköter piercingen som rekommenderat, är det relativt ovanligt med infektioner.
Rör den aldrig med otvättade händer, undvik att parfymer, smink och kemikalier kommer in i såret. Undvik även mekaniskt skavande och tryck på den. Inga kroppsvätskor är tillåtna att komma in i en läkande piercing!
- Är mitt piercingsmycke för långt eller för kort?
Det finns mått att sträva efter på ett läkesmycke. En piercing ska ha lite luft att andas mellan stav/ring och kula. Den ska INTE klämma åt, men smycket ska inte sticka ut alltför mycket heller så att det blir klumpigt och slår i diverse saker. Det kan i vissa fall vara att du bör byta till ett kortare smycke när den initiala svullnaden går ner. Kom då tillbaka till mig. Det kan också vara så att du svullnar mer än beräknat i förhållande till läkesmycket. Om du är osäker, kontakta mig gärna genom att komma in eller skicka bilder via email.
- Hur tar jag hand om en ny piercing?
Du tvättar bäst en nygjord piercing med koksalt. Avlägsna skorpor morgon och kväll med koksaltet och undvik skav, smuts, bad, och att röra vid den med orena händer. Men det finns fler saker du kan tänka på. Se tidigare nämnda Skötselråd för piercingar.
- Hur gör jag koksalt att tvätta min piercing med?
Du gör lätt koksalt till din piercing hemma. Du kokar upp 2,5 dl liter vatten med ca 0,75 matskedar salt. Koka tills saltet är upplöst i vattnet. Vilket salt som helst fungerar, men havssalt är det absolut bästa. Därefter häller du över och bevarar vätskan i en rendiskad behållare. Gör hellre mindre mängder i fler omgångar, så håller sig koksaltet helt rent för din piercing.
- Varför piercar man sig?
Det kan vara p.g.a. estetiska preferenser, att dra uppmärksamhet till en viss kroppsdel eller vara en kulturell betingelse där den piercade vill konformera till normen eller utmana densamme. Det är ett sätt att markera en viss ålder eller status. En form av markering görs av att en punkt i livet är nådd. Det är även ett anspråk på att din kropp är just din och du bestämmer helt hur du vill utforma den.
Andra orsaker värda att nämnas är spirituella, sexuella eller rent fysiologiska. En del ser det som en fysisk utmaning där en utmanar jaget och ens smärtgränser och en del känner att de får en upphöjd sexuell upplevelse med exempelvis en intimpiercing. Vad än anledningen må vara, är det en tidlös kroppsmodifikation som är semipermanent; dvs en förändring som består så länge du vill att den ska bestå. Du kan dessutom förnya din piercing snabbt och lätt med ett nytt smycke.
När en piercing tas ut och överges helt, brukar den inte lämna mycket spår efter sig. Ibland inget alls, ibland ett litet ärr likt en pormask. Hur mycket det kommer att synas i efterhand beror på din ursprungliga läkeprocess, placering och hur länge du har haft den.