Facebook Pixel

FAQ Tattoos

Gör det ont att tatuera sig?

Smärta är väldigt subjektivt och individuellt. Någon form av definierad smärta eller obehag kommer du säkerligen att kunna uppleva, men graden därav varierar. De flesta tycker att det är överkomligt. Känslan påverkas av en rad olika faktorer såsom din fysiska status – har du sovit väl? Ätit bra? Inga begynnande infektioner i kroppen? Även placering på kroppen påverkar. Beniga områden eller där du har tunn hud, gör generellt sett mer ont. Men en stor av din smärtperception bestäms av din inställning. Den mentala biten avgör hur du förhåller dig till känslan. Det bästa sättet att hantera det hela är att vara avslappnad.

Hur lång tid tar det?

Tiden du ligger under nålen bestäms av oss båda i samråd. Hur stor tatueringen är, placering, detaljrikedom och dylikt bestämmer tidsåtgång. Är du rutinerad kanske du vill sitta längre varje gång. Är du ny och vill göra något större, kanske vi hellre bör boka upp flertalet kortare sittningar. Men i det stora hela kan jag lova att jag efter alla års erfarenhet har jobbat upp ett relativt bra tempo.

Vad kostar det?

Priset sätts baserat på storlek, placering samt detaljrikedom. Jag tittar gärna på referensbilder, träffar dig personligen eller får mer utförliga mått och beskrivningar via email eller telefon.

Hur kan jag förbereda mig inför tatueringen?

Kom utvilad, vid god hälsa, ej fastande el hungrig. Ta med MAX en vän vid behov. En laddad telefon för underhållning är alltid fördelaktigt och eventuellt lite snacks för att hålla blodsockret uppe. Kom i bekväma kläder, främst de du kanske inte är mest rädd om (det kan komma visst bläck el läcka lite blod senare).

Kan jag använda bedövning?

Ja, det kan du. Men var medveten om att effekten kan vara lite begränsande. Det finns bedövningskrämer att köpa på apoteket, men de måste appliceras 1-2 timmar innan din bokning för att ge effekt. Jag vill även påpeka att det finns påståenden att det kan påverka hudens egenskaper inför tatuering, men jag har under alla mina år ej sett några problem med det. Dock – effekten varar relativt begränsat. När bedövningen släpper(efter 45 min-2h) kan smärtan ,enligt mina kunders erfarenhet, komma ännu starkare än utan någon bedövning alls.

Du kan även använda en antiinflammatorisk tablett likt Ibuprofen i förebyggande syfte. Det har en liten effekt, om ej placebo-effekt. Men använd EJ Aspirin el Alvedon då dessa är blodförtunnande och kan göra att du blöder mer.

Har ni 18-årsgräns?

Ja. Om du kommer själv, krävs giltig legitimation på att du är 18 år fyllda. Men om du är 16 el 17 år fyllda, kan jag i vissa familjerelaterade fall gå med på rimliga små motiv och diskreta placeringar av tatueringar. Detta förutsatt att BÅDA juridiska målsmän är med på plats och legitimerar sig.

Har ni drop in?

Ring mig och kolla. I mån av lucka, ja. Men om du bara dyker upp, kan jag inte garantera att jag kan slänga in dig direkt, såklart. Men jag är väldigt flexibel och försöker alltid trixa lite med mitt schema till din förmån.

Kan jag ta bort en tatuering?

Ja. Det finns laserborttagning. Det är dock inget att optimalt planera för, eftersom slutresultatet sällan blir helt perfekt likt orörd hud. Det kostar, gör ont och är tidskrävande under en längre process.

Du kan även överväga att göra en cover up, dvs att täcka din gamla tatuering med en ny. Detta kräver oftast en konsultation där jag utvärderar din gamla tatuering med dina önskemål för att se om det är realistiskt och kan bli ett tillfredsställande resultat. Ofta krävs en något mörkare design.

Hur länge ska jag ha på plasten?

Jag brukar iaf rekommendera att ha på plasten under första natten. Detta för att skydda tatueringen initialt, skydda dina sängkläder likaså, samt att förhindra att såret vill torka ut och koagulera under natten. Eftervården går främst ut på att motverka skorpor, hålla såret rent och återfuktat.

Dock - vad gäller vissa placeringar, kommer plasten ej att sitta kvar över natten. Då kommer jag att gå igenom lite tips till dig och din nya tatuering väl i studion.

Jag vill göra en text, hur ska jag välja en stil/typsnitt?

Min rekommendation är att gå mkt på känsla hemma i lugn och ro. Skriv gärna tilltänkt text och prova hur den ser ut i olika stilar. Jag brukar säga att ju mer kompakt eller detaljrik/snirklig ett typsnitt är, desto mer storlek kommer det att behöva för att inte “gröta ihop” och bli oläsligt inom ett fåtal år. Är du osäker, fråga gärna mig om dina favoriter.

Jag rekommenderar dessa sajter för text-spekulanten:

https://www.1001freefonts.com/

https://www.dafont.com/

Här kan du botanisera i flertalet kategorier samt ladda ner önskade typsnitt gratis.

Kan jag träna efteråt?

Ja, det kan du. Tänk dock på att undvika direkt skav och stötar direkt på tatueringen några dagar. Detta kan påverka slutresultatet samt ge irritation pga orena ytor och bakterier. Men så länge du skyddar tatueringen, håller den återfuktad med kräm och duschar efteråt, ska det inte vara några problem. Detta så länge som ditt allmäntillstånd tillåter dig.

Är det risk för att få en infektion?

Det finns såklart alltid en risk vid alla former av ingrepp i huden där huden perforeras. Men att få infektion baserat på just tatuering hos en seriös och ren studio är väldigt liten. Däremot är risken befintlig om du ej tar hand om din nya tatuering korrekt de närmast kommande dagarna. Om du exempelvis har ett smutsigt jobb, kan du försöka skydda din nya kroppskonst genom att byta plasten 1-2 ggr per dag, rengöra tatueringen och ta på ny salva.

En del är extra nervösa över sommarmånaderna, detta med så kallad “rötmånad” osv. Jag brukar anse att det handlar om vad du har inplanerat den närmsta tiden. Tänker du sola och bada intensivt den närmsta tiden? Ja då kanske det är bättre att avvakta. Men om det ej är sol och bad på schemat, samt om du kan sköta din hygien som vanligt, brukar det inte vara några problem.

Kan jag få en allergisk reaktion?

Vid exponering av diverse substanser i hud och i födoämnen, finns det såklart alltid en individuell risk att du kan ha eller utveckla en form av allergi. Men jag har, under alla mina år, endast bevittnat ett litet fåtal fall där mina kunder har reagerat. Om det har skett, har det i majoriteten av dessa enstaka fall verkat vara den röda färgen som har en något högre risk.

Alla färger kontrolleras av Hälsovårdsmyndigheten och är i allmänhet väl kemiskt komponerade för att vara biokompatibla.

Är du osäker, har många allergier eller bara har en känslig hud – kontakta mig. Kanske vi t om kan göra ett så kallat “pricktest” innan vi går vidare.

Fyller ni i tatueringen gratis?

Ja. Om färgen har tappat delvis eller blekts allmänt efter första sittningen, bör ni komma tillbaka tidigast efter 2 månader och senast innan 1 år efter, för att jag ska fylla i den gratis.

Fyller ni i/fixar andras verk?

Ja. Det är inga problem. Det kan finnas begränsningar på vad som kan göras, men i det stora hela: ja.

Gör ni kosmetiska tatueringar?

Nej. Jag gör ej sminkrelaterade tatueringar. MEN, jag gör en del rekonstruktioner av din hudnyans såsom på defekta bröstvårtor, pigmentfläckar och ibland har jag t om gett mina kunder permanenta fräknar.

Vilken stil föredrar du?

Jag uppskattar variationen och kör väldigt blandat. Men jag är extra glad för det unika, kreativa, söta, underliga eller mörka och groteska.

Hur tar jag bäst hand om min nya tatuering?

Se Skötselråd