Tatuering FAQ | Liz Tattoo & Piercing

Gör det ont att tatuera sig?

Ja, det gör ont att tatuera sig. Dock, smärta är väldigt subjektivt och individuellt. Någon form av definierad smärta eller obehag kommer du säkerligen att kunna uppleva, men graden därav varierar. De flesta tycker att det är överkomligt. Känslan påverkas av en rad olika faktorer såsom din fysiska status – har du sovit väl? Ätit bra? Inga begynnande infektioner i kroppen? Även placering på kroppen påverkar. Beniga områden eller där du har tunn hud, gör generellt sett mer ont. Men en stor av din smärtperception bestäms av din inställning. Den mentala biten avgör hur du förhåller dig till känslan. Det bästa sättet att hantera det hela är att vara avslappnad.

Hur lång tid tar en tatuering?

Tiden det tar för en tatuering varierar kraftigt. Den tid du ligger under nålen bestäms av oss båda i samråd. Hur stor tatueringen är, placering, detaljrikedom och dylikt bestämmer tidsåtgång. Är du rutinerad kanske du vill sitta längre varje gång. Är du ny och vill göra något större, kanske vi hellre bör boka upp flertalet kortare sittningar.

Vad kostar en tatuering?

Priset på tatueringar är individuellt satta. Detta baseras på storlek, placering samt detaljrikedom. Tatueraren vill ofta gärna se referensbilder, träffa dig personligen eller få mer utförliga mått och beskrivningar via email eller telefon innan du får ett prisförslag.

För mer exakta prisuppgifter kan du få en bättre uppfattning när du läser min prislista

Hur kan jag förbereda mig inför tatueringen?

Det finns vissa saker du kan förbereda innan du blir tatuerad. Kom utvilad, vid god hälsa, ej fastande el hungrig. Ta med MAX en vän vid behov. En laddad telefon för underhållning är alltid fördelaktigt och eventuellt lite snacks för att hålla blodsockret uppe. Kom i bekväma kläder, främst de du kanske inte är mest rädd om (det kan komma visst bläck el läcka lite blod senare).

Kan jag använda bedövning inför tatueringen?

Ja, du kan bedöva dig inför tatueringen. Men var medveten om att effekten kan vara lite begränsande. Det finns bedövningskrämer att köpa på apoteket, men de måste appliceras 1-2 timmar under plastfolie innan din sittning för att ge effekt. Jag vill även påpeka att det finns påståenden att det kan påverka hudens egenskaper inför tatuering, men jag har under alla mina år ej sett några problem med det. Dock – effekten varar relativt begränsat. När bedövningen släpper(efter 45 min-2h) kan smärtan ,enligt mina kunders erfarenhet, komma ännu starkare än utan någon bedövning alls.

Har ni 18-årsgräns för tatueringar?

Ja, det är 18-årsgräns för tatueringar.

Har ni drop in?

Ja, i mån av tid finnes drop in-tider. Ring mig och kolla. Men om du bara dyker upp, kan jag inte garantera att jag kan slänga in dig direkt, såklart. Men jag är väldigt flexibel och försöker alltid trixa lite med mitt schema till din förmån.

Kan jag ta bort en tatuering?

Ja, det går att ta bort tatueringar. Det finns laserborttagning. Det är dock inget optimalt att planera för, eftersom slutresultatet sällan blir helt perfekt likt orörd hud. Det kostar, gör ont och är tidskrävande under en längre process.

Du kan även överväga att göra en cover up, dvs att täcka din gamla tatuering med en ny. Detta kräver oftast en konsultation där jag utvärderar din gamla tatuering med dina önskemål för att se om det är realistiskt och kan bli ett tillfredsställande resultat. Ofta krävs en något mörkare design.

Hur länge ska jag ha på plasten på min nygjorda tatuering?

Jag brukar rekommendera att ha på plasten på din nya tatuering under första natten. Detta för att skydda tatueringen initialt, skydda dina sängkläder likaså, samt att förhindra att såret vill torka ut och koagulera under natten. Eftervården går främst ut på att motverka skorpor, hålla såret rent och återfuktat.

Dock - vad gäller vissa placeringar, kommer plasten ej att sitta kvar över natten. Då kommer jag att gå igenom lite tips till dig och din nya tatuering väl i studion.

Jag vill göra en text-tatuering, hur ska jag välja en stil/typsnitt?

Grundläggande råd till din text-tatuering är som följer: gå på känsla hemma i lugn och ro. Skriv gärna tilltänkt text och prova hur den ser ut i olika stilar. Jag brukar säga att ju mer kompakt eller detaljrik/snirklig ett typsnitt är, desto mer storlek kommer det att behöva för att inte “gröta ihop” och bli oläsligt inom ett fåtal år. Är du osäker, fråga gärna mig om dina favoriter.

Jag rekommenderar dessa sajter för text-spekulanten:

1001 free fonts

dafont

Här kan du botanisera i flertalet kategorier samt ladda ner önskade typsnitt gratis.

När kan jag träna efteråt som nytatuerad?

Du kan träna ganska omgående efteråt med din nya tatuering. Tänk dock på att undvika direkt skav och stötar direkt på tatueringen några dagar. Detta kan påverka slutresultatet samt ge irritation pga orena ytor och bakterier. Men så länge du skyddar tatueringen, håller den återfuktad med kräm och duschar efteråt, ska det inte vara några problem. Detta så länge som ditt allmäntillstånd tillåter dig.

Är det risk för att få en infektion i tatueringen?

Ja, tatueringen kan i värsta fall bli infekterad. Det finns såklart alltid en risk vid alla former av ingrepp i huden där huden perforeras. Men att få infektion baserat på just tatuering hos en seriös och ren studio är väldigt liten. Däremot är risken befintlig om du ej tar hand om din nya tatuering korrekt de närmast kommande dagarna. Om du exempelvis har ett smutsigt jobb, kan du försöka skydda din nya kroppskonst genom att byta plasten 1-2 ggr per dag, rengöra tatueringen och ta på ny salva.

En del är extra nervösa över sommarmånaderna, detta med så kallad “rötmånad” osv. Jag brukar anse att det handlar om vad du har inplanerat den närmsta tiden. Tänker du sola och bada intensivt den närmsta tiden? Ja då kanske det är bättre att avvakta. Men om det ej är sol och bad på schemat, samt om du kan sköta din hygien som vanligt, brukar det inte vara några problem.

Kan jag få en allergisk reaktion av tatueringsbläcket?

Ja, det finns en liten risk för allergier vad gäller tatueringsbläck. Vid exponering av diverse substanser i hud och i födoämnen, finns det såklart alltid en individuell risk att du kan ha eller utveckla en form av allergi. Men jag har, under alla mina år, endast bevittnat ett litet fåtal fall där mina kunder har reagerat. Om det har skett, har det i majoriteten av dessa enstaka fall verkat vara den röda färgen som har en något högre risk.

Alla färger kontrolleras av Hälsovårdsmyndigheten och är i allmänhet väl kemiskt komponerade för att vara biokompatibla.

Är du osäker, har många allergier eller bara har en känslig hud – kontakta mig. Kanske vi t om kan göra ett så kallat “pricktest” innan vi går vidare.

Fyller ni i tatueringen gratis?

Ja, jag fyller i tatueringen gratis. Om färgen har tappat delvis eller blekts allmänt efter första sittningen, bör ni komma tillbaka tidigast efter 2 månader och senast innan 1 år efter, för att jag ska fylla i den gratis.

Fyller ni i/fixar andras utförda tatueringar?

Ja, jag fyller i andras utförda tatueringar. Det är inga problem. Det kan finnas begränsningar på vad som kan göras, men i det stora hela: ja.

Gör ni kosmetiska tatueringar?

Nej. Jag gör ej sminkrelaterade tatueringar. MEN, jag gör en del rekonstruktioner av din hudnyans såsom på defekta bröstvårtor, pigmentfläckar och ibland har jag t om gett mina kunder permanenta fräknar.

Vilken stil föredrar du?

Jag uppskattar variationen och kör väldigt blandat. Men jag är extra glad för det unika, kreativa, söta, underliga eller mörka och groteska. Precis som jag nämner på min startsida, har jag en väldigt blandad repertoar.

Hur tar jag bäst hand om min nya tatuering?

Det finns allmän eftervård för tatueringar jag rekommenderar. Se tidigare nämnda Skötselråd för tatueringar.

Varför tatuerar man sig?

Det finns många anledningar till att vilja tatuera sig - nästan lika många anledningar som individer som gör det. En del kommer till mig för första gången av ren nyfikenhet. En del har planerat allt redan i minsta detalj. Någon har blivit inspirerad av en kändis eller en kompis. Några är gamla veteraner och vill bygga på gamla verk, täcka gamla synder, anpassa det gamla till nya tider genom att göra uppfräschningar. Det finns de som vill hylla bortgångna nära och kära genom att bevisa sin kärlek. Att låta tatuera sig kan ibland även motiveras med en form av tillhörighet där en visar sin s.k. “stamtillhörighet”. Med detta menas exempelvis en anhängare av ett band, ideologi, vänner eller familj. Sedan finns det förstås de som bara vill uppleva känslan och endorfinkicken igen. Du har säkert hört hur vissa beskriver tatueringsupplevelsen som beroendeframkallande. En tatuering kommer sällan ensam.

En tatuering är framför allt något väldigt intimt och personligt. Den kan vara grundad i en spontan invigelse för stunden, men även något djupt rotat i individen. Tatueringar kommunicerar med omvärlden. De styrker vår identitet och sänder ut ett budskap om bäraren. De kan skapa samhörighet, eftertänksamhet eller provokation. En del av den inneboende slagkraften i en tatuering ligger i det permanenta åtagandet. Detta är ett direkt ställningstagande. Att låta tatuera sig är att befästa sin identitet genom att kommunicera via huden. Ett konstnärligt uttryck för vem du är.

Det är relativt få som egentligen ångrar sin tatuering. Även om den blir omodern, gammal och sliten, vittnar den om individens historia. Vem denne en gång var eller fortfarande är.

Den vittnar om en utveckling, likt en dagbok dokumenterar sin ägares historia. Som årsringarna på ett träd, sätter vi markörer utanpå vår hud. För att markera en början eller slut, för att sätta milstolpar mellan jagets olika faser. Då och nu. Även om en tatuering ej känns aktuell i senare tid, kommer den alltid att vara en del av bäraren - dennes minnen och upplevelser.

Vad ska jag tänka på inför val av tatuering?

Gör en tatuering av rätt anledning. Gå inte med på en grupp- eller kompistatuering bara för att alla andra omkring dig ska göra det. Det är viktigt att det framför allt känns bra för dig. Lita på din magkänsla. Det är du som sedan ska leva med den. Det är DU som ska bära den och det är du som ska kunna trivas med den och stå för den. En vän får gärna följa med som smakråd, men det är slutligen dig själv du ska lyssna på.

Följ ej trender blint. En tatuering är bestående. En trend är det inte.

Gör ej tatueringen för liten. Detta är väldigt vanligt för unga personer samt nybörjare. Många vill börja försiktigt och ha något diskret, så det blir lätt alldeles för små verk. Ibland av försiktiga skäl, ibland av ekonomiska. Detta blir oftast inte bra. Minimala tatueringar i kombination med mer detaljrika motiv samt utsatta placeringar, “grötar” ihop och blir odefinierade med tiden. Det slutar oftast med att kunden vill täcka de gamla små klumpiga motiven med något större och mörkare. Eller laserbehandlingar. Om du är osäker på storlek, placering osv, hjälper jag dig såklart med att anpassa det hela till bästa möjliga tatuering. Du kan alltid samråda med mig och vid behov kan jag anpassa detaljerna på plats.

Tänk på att vara försiktig med att föreviga din kärleks namn på kroppen. Jag säger ej att det är fel, du vet såklart bäst vad gäller dina känslor. Men det är klart att det kan kännas tryggare att göra det i ett väl etablerat, längre förhållande eller kanske vad gäller mer bestående familjerelationer såsom dina barn eller föräldrar.

Var sak har sin plats. Även tatueringar. En bild på viktiga och exakta proportioner gör sig bättre på stora, platta ytor likt rygg, lår eller överarm. Detaljerade motiv bör fördelaktigen ej placeras på ställen utsatta för mer slitage såsom böjningar/stretching, skav, sol och vind. Placeringar som är mer utsatta allmänt, brukar även hudtypen lokalt vittna om: exempelvis armbågar, knäskålar, knogar, handflator, fotsulor, fingrar, insida läpp m.m. Vad gäller dessa sistnämnda, lite mer problematiska placeringar, kan du ju såklart alltid tatuera dig där oavsett, men räkna med någon ifyllning för ett tillfredsställande resultat. 

Använder ni veganskt tatueringsbläck?
Ja. Bläcket jag arbetar med är veganskt och har ej använts i djurförsök.
Är ni medlem hos Sveriges Registrerade Tatuerare?
Jajamän.
Var gör det mest ont att tatuera sig?
Detta är högst individuellt, men generellt sett verkar det som att beniga ställen såsom fingrar, fötter, skenben, knäskålar, revben, höftben, bröstben, nyckelben, armbågar och ställen i huvudet påverkar folk lite mer. Även ställen med tunnare hud såsom knäveck, armveck, insida lår, kring könsorgan, armhålor, handleder, strupe, insidan överarm, skinkor och öron tycks göra mer ont för de flesta. Dock bör det noteras att tidsåtgång, dagsform och psykologiska faktorer spelar in här. Det finns många sidor som försöker reda ut smärtnivån för olika kroppsdelar, men det är inte alltid du personligen kommer att hålla med. Se exempelvis en karta över smärta eller generella upplevelser.